I G L U   S o f t w a r e

IGLU Software

Nyitólap

Termékek, szolgáltatások

Letöltések

 

Szoftverkészítés – Tervezés – Megvalósítás – Üzemeltetés

M e d i a L i b

Gyűjtemény kezelés MediaLib  -  Múzeumi katalogizáló és nyilvántartó program

 

 A gyűjtemények nyilvántartása, katalogizálása igen sokrétűvé tud válni a nyilvántartott anyag változatossága miatt. A gyűjtemény darabjai egymástól nagyban különbözhetnek, egészen más adatokat akarunk nyilvántartani egy könyvgyűjtemény, számítógépes adatlemezek, irattári dokumentációk, vagy például festmények esetében.

A MediaLib program több éves fejlesztés eredménye, kiindulópontja könyvtári katalógusokon alapszik, számtalan ponton egyszerűsítve, többségében azonban kiegészítve olyan lehetőségekkel, amelyek lehetővé teszik a legkülönbözőbb nyilvántartások kezelésére.

Ahhoz, hogy egy számítógépes nyilvántartás kielégítse igényeinket ahhoz annak igen nagy mértékben rugalmasnak kell lennie.

A MediaLib programmal több, saját profillal rendelkező adatbázist is használhatunk. A kialakított adatbázisokban szereplő mezők neveit átírhatjuk, a képernyőn, a nyomtatási listákon a profilnak megfelelő elnevezések szerepelhetnek.

A rugalmasság érdekében a MediaLib adatbázisában szerepel egy szabadon bővíthető rész, ahová bármilyen szükséges adatot felvehetünk. Így elérhető, hogy különböző gyűjtemények esetében más és más adatokat töltsünk ki. (könyv esetében a könyvre, festmény esetében pedig az arra vonatkozó adatokat.)

A programmal a felhasználó profilokra szabott adatbázisokat alakíthat ki, profiltól függően elnevezheti a rögzíthető adatelemeket. Ugyanaz a program alkalmas dokumentumtár, levéltár, médiatár kialakítására, elszámolások, de akár eszköznyilvántartásra, így a program több célra is használható. Ugyanazt a programot használva a bejelentkezés után dönthetjük el, hogy melyik nyilvántartást, melyik profilt akarjuk használni. A különböző gyűjtemények külön adatbázisban is rögzíthetőek, vagy egyen belül is kialakíthatóak profilok (más adatok kerülnek rögzítésre könyv, hanglemez, régészeti gyűjtemény esetében)

 A katalógustétel fő adatai mellett (Cím, év, szerző, stb.) tetszőleges, felhasználó által előre definiált kiegészítő adatok rögzíthetők, a jellemzés kiegészíthető tárgyszó kapcsolattal is. Katalógustételenként több számítógépes fájlt kapcsolhatunk (dokumentumok, táblázatok, képek, videók, stb.), azokat a programból meg is nyithatjuk. A program alkalmas CD lemez nyilvántartás készítésére automatikus fájl lista felolvasással, visszakeresési lehetőséggel.

A katalógus kialakításakor lehetőség van a tételek egymáshoz való kapcsolásához, könnyen kialakítható egy hivatkozás rendszer.

A nyilvántartásban rögzített adatok bármelyike részt vehet a keresésekben, akár egy rögzített szótöredékre, vagy fájl név részletre is végezhetünk keresést, a keresések eredménye listázható, exportálható. A program választható funkcióinak nagy részét a keresési lehetőségek jelentik.

A program lehetőség ad arra is, hogy egy - egy katalógustételhez több példány adatait (könyvek, dokumentációk, tervek, CD lemezek) is rögzítsük, ebben az esetben a gyűjtemény egyedeinek kölcsönzését is elvégezhetjük, rögzíthetjük a kölcsönzőket, figyelemmel kísérhetjük az állomány mozgását (könyvtári funkció), valamint nyomtathatóak a leltározáshoz szükséges listák.

A program fő képernyőjének elrendezése a rögzített adatoktól függően változik, a kitöltetlen adatok csak módosítás közben jelennek meg. A következő ábra egy olyan katalógustételt mutat, ahol csak egy kapcsolt fájl szerepel, nincs példány adat rögzítve, valamint a kapcsolt kép 'gyors nagyítás módban' van megnyitva.

A képernyőképekből látszik, hogy a katalógusban nem csak olyan művek rögzíthetőek, amelyek a gyűjtemény részét képezik (nincs konkrét példány), viszont rendelkezünk más gyűjtemények által elérhető a szerzőre vonatkozó elektronikus reprodukcióval. Ez a lehetőség a gyűjtemény "háttéranyagának" bővítését is lehetővé teszi.

 Katalógustételenként meghatározható egy 'minősítés' (tetszőlegesen elnevezhetjük) amihez előre meghatározhatunk különböző rögzíthető adatokat, valamint adatonként választható értékeket.

A program használatához beállítható felhasználói jogosultsági szinteknek köszönhetően felhasználónként és adatbázisonként meghatározhatjuk a jogköröket. Ez elérhetővé teszi egy gyűjtemény számítógépes katalógusát a látogatók számára egy számukra hozzáférhetővé tett gépen, vagy lehetővé teszi az adatbázis CD lemezen való bemutatását is.

A program kezelésének megtanulását nyomtatott kezelési útmutató és a programból elérhető segítő funkció teszi könnyebbé